zondag 26 februari 2012

Ding 26. Privacy en veiligheid

Altijd ben ik wat huiverig geweest om accounts aan te maken met mijn volledige naam, ook op fora en andere zaken op internet gebruik ik nooit mijn echte naam. Mijn naam komt niet vaak voor, de combinatie voor- en achternaam denk ik zelfs maar 1 keer op de wereld, dus ik ben makkelijk te traceren.

Toen ik voor de bibliotheek ging twitteren werd mij verzocht om onder mijn echte volledige naam te twitteren (inclusief foto!) omdat dit het beste zou werken, ik vond het wel wat vervelend, maar ik heb het toch gedaan. En nu blijkt inderdaad dat ik vooral te vinden ben met Twitter gerelateerde zaken. Als je mij op Google zoekt, komt mijn twitterprofiel voorbij, artikelen en websites waar ik word genoemd als twitteraar van de bibliotheek.

Verder kom ik naar voren in een schoolkrant van een school in Camminghaburen, dit is ook bibliotheek gerelateerd, en je vindt veel uitslagen van zwemwedstrijden die ik ooit heb gezwommen. Deze informatie vind ik niet echt schokkend en ook niet heel vervelend dat het openbaar staat. Wel kwam ik ook een forum van de zwemclub tegen, waar ik in de verjaardagskalender met mijn volledige naam op sta. Ik dacht altijd dat dit afgeschermd was, maar dit valt tegen. Hier staan wel wat persoonlijke zaken op, maar gelukkig niets schokkends. Blijft wel raar dat zoiets van járen geleden nog altijd te lezen valt.

Afgelopen week heb ik de documentaire 'Het bedrijf dat Facebook heet' gezien, oprichter Zuckerberg bleef zeggen dat de wereld verandert, opener wordt en dat men juist alles met elkaar wil delen. Hij bleef op de vlakte over het privacybeleid, hij wist het zo over te laten komen dat het alleen maar positief is dat iedereen alles van je ziet en weet, maar zo werkt het volgens mij, en een heleboel anderen, niet.

Ik ben niet zomaar te vinden op Facebook en dat komt doordat ik ook hier niet mijn echte achternaam gebruik. Laatst voegde een collega mij toe op Facebook en ze vertelde dat ik niet moeilijk te vinden was geweest. Ook had ze zo mijn profiel kunnen bekijken. Hier schrok ik wel even van, ik dacht dat ik het goed afgeschermd had. Meteen even nagekeken, en mijn profiel was inderdaad niet goed beveiligd! Laatst had Facebook een nieuwe lay-out gekregen, en daarmee waren gelijk ook alle privacy instellingen teruggezet. Vervelend! Meteen veranderd, een goede les om dit voortdurend in de gaten te houden, want voor je het weet liggen al je gegevens op straat.

Op Facebook heb ik met mijn vriendengroep een aparte pagina waar we afgeschermd zaken kunnen bespreken. Daar plannen we afspraken, evalueren we feestjes, posten we foto's en ouwehoeren we ook. Een uitstekende manier om niet alles met iedereen te hoeven delen!