zaterdag 23 mei 2009

Ding 23. Evaluatie


Het zit er alweer op! 23 dingen leken zoveel, maar het is alweer voorbij. Vond het erg leuk om te doen, vooral het bijhouden van de web-log en het lezen van die van collega’s. Het is een blijvend document, wat je altijd weer even kunt raadplegen. Ik dacht dat ik al vrij veel wist van nieuwe ontwikkelingen op het internet, maar ik heb veel nieuwe dingen ontdekt, zoals RSS feeds, Delicious, Netvibes en Librarything.
Mijn favoriete dingen waren het bijhouden van de web-log, foto’s bewerken (ook al kostte het erg veel tijd), wiki’s, Librarything en de sociale netwerken.
In het begin lag ik prima op schema en deed trouw uitgebreid m’n ding. Na een tijdje liep ik wat achter en moest ik een aantal dingen in een korte tijd doen, toen heb ik er per ding iets minder tijd ingestoken, wat op zich jammer is, maar anders was het niet gelukt. In sommige dingen heb ik me dan ook niet grondig verdiept, maar in ieder geval wel kennis van genomen. Ik zie voor de bibliotheek vooral mogelijkheden in het sociale aspect wat betreft de catalogi en ook op de website. Het zou een goede zaak zijn als de klanten (meer) mee kunnen denken en zelf zaken kunnen toevoegen. Ik zie ook veel mogelijkheden voor het bereiken en het werken met jongeren, zoals Hyves en Youtube.
23dingen was voor mij een leuke en leerzame ervaring, soms frustrerend qua tijdnood, soms iets te veel leeswerk en enkele dode linkjes, maar het is een prima manier om de dingen te ontdekken! Op naar het gebakje..

woensdag 20 mei 2009

Ding 22. Bibliotheek 2.0


Bibliotheek 2.0: dit is toch het hele ding waar deze cursus eigenlijk om draait? Dat we ons er van bewust zijn dat de wereld razendsnel veranderd en dat we hier als bibliotheek goed mee om kunnen gaan en ons er op aan kunnen passen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden, maar hier moeten we ons dus wel bewust van zijn. Ik denk dat deze 23dingen ons hier zeker mee heeft geholpen. Zelf werk ik pas relatief kort in de bibliotheek, en zijn de veranderingen niet enorm groot, ze zijn logisch. Maar ik kan me voorstellen dat het voor collega’s die al jaren in een bibliotheek werken enorme stappen zijn. Het is ook een grote stap in de goede richting dat we deze cursus mogen volgen, ik hoop dat er een goed vervolg op komt! Het zou zonde zijn als we met deze kennis niets gaan doen. Maar ik heb goede hoop, ook omdat er nu een werkgroep gevormd is. Het is mooi om te zien dat er op ning zoveel leden (2803) zijn en dat er actief wordt gediscussieerd. Men is er toch echt wel mee bezig. Ook als je op google zoekt op bibliotheek 2.0 krijg je enorm veel bijdragen. Ik denk dat het tot steeds meer bibliotheken doordringt dat men niet om 2.0 heen kan. En terecht.

dinsdag 19 mei 2009

Ding 21. Sociale bibliotheekcatalogi

Wat mooi, zo’n interactieve catalogus. Ik denk dat het zeker een meerwaarde heeft voor klanten als ze zelf hun waardering, recensies, tags e.d. aan de catalogus toe kunnen voegen. Ik denk wel dat er gevaar in zit dat het rommelig wordt en ook dat er nogal wat tags mijlenver van het onderwerp afwijken. Dit laatste zie je ook bij de catalogus van de OBA. Zal er ook nog iemand ‘achter’ zitten die tags nakijkt, en eventuele rare dingen verwijderd? Ook denk ik dat het vooral de fanatiekere lezers zullen zijn die hier gebruik van gaan maken. Lang niet iedereen heeft er behoefte aan. Ik ben wel benieuwd hoe vaak er in de OBA catalogus iets wordt getagd. Ik denk dat als je zoiets in gaat voeren, je ook veel aan promotie moet gaan doen. Worldcat en OCLC zijn mooie toepassingen, maar ik denk dat je (ik) het in de praktijk niet snel zal gebruiken. Ik ben van mening dat het een hele goede zaak is dat de Aquabrowser ingevoerd gaat worden in onze bibliotheek. Het heeft echt meerwaarde voor de klant, ik denk dat het zoeken voor hen een stuk handiger gaat worden, ook al zal het natuurlijk eerst wennen worden. Ik denk dat de klant het zeker zal waarderen!

Ding 20. Last.fm

Even wat artikelen hierover gelezen, het stukje van Nico Dijkshoorn was erg grappig. Mooi concept, dat last.fm. Vind het toch altijd weer verbazingwekkend hoe iemand dit bedacht heeft en dat het allemaal werkt. Het leuke was, dat toen ik op de site kwam ‘Eels’ bovenaan stond. Dit heb ik jaren geleden heel veel geluisterd, erg leuk om het weer tegen te komen en even te luisteren. De site is erg uitgebreid, het klikt lekker door en voor je het weet vermaak je je er alweer een hele tijd mee. Ik weet eerlijk gezegd niet zo goed welke mogelijkheden last.fm biedt voor de bibliotheek. Misschien een extraatje in de muziekbieb?