dinsdag 7 april 2009

Ding 16. Youtube


Youtube is een fantastische bron om leuke filmpjes te bekijken. Vaak als we met vrienden samen ergens zitten wordt Youtube geraadpleegd. Er is altijd wel iemand die een leuk filmpje weet en die iedereen ‘moet’ zien. Ook gebruiken we het veel om muziek te bekijken en te luisteren. Er staat zo ontzettend veel op, het meeste is er makkelijk op te vinden. Dankzij de tags kun je snel dingen vinden. Ik heb gezocht op ‘bibliotheek leeuwarden’. Leuk om te zien dat er verschillende filmpjes van onze bieb op staan! Ik zie wel mogelijkheden voor de bibliotheek. In Bilgaard willen we het t.z.t. gaan gebruiken met activiteiten voor kinderen/jongeren. Activiteiten kunnen gefilmd worden en op Youtube geplaatst worden, zodat iedereen het terug kan zien. In Bilgaard maken we nu altijd al foto’s van de woensdagmiddag activiteiten die we een week presenteren op een computerscherm als presentatie. De meeste kinderen vinden het erg leuk om zichzelf terug te zien en ouders kunnen bekijken wat hun kinderen hebben gedaan. Dit is dus nog niet online, maar het is zeker iets waar we in de toekomst mee gaan werken.

Ding 15. Podcasts

In eerste instantie zag ik het nu niet zo in van Podcast. Ik luister regelmatig radio via internet, je kunt via de website van een bepaald radiostation, of via bijvoorbeeld www.nederland.fm live uitzendingen beluisteren van verschillende radiozenders. Handig. Podcast is denk ik vooral handig als je een keer iets hebt gemist en het na wilt luisteren, of wanneer je op een interessante uitzending wordt geattendeerd. Dat is natuurlijk het geval met RSS feeds. Ik ben alleen bang dat de uitzendingen zich op zullen stapelen en ik er (wederom) de tijd niet voor zal hebben om zulke dingen na te gaan luisteren. Het aanbieden van luisterboeken via podcast vind ik wel een mooie ontwikkeling. Het is nog niet erg populair, maar ik denk wel dat dit toekomst kan hebben. Ook las ik over het zogenaamde ‘radioboek’. Dan wordt er een verhaal of een boek (soms rechtstreeks) voorgelezen op de radio. Het boek wordt niet uitgegeven in drukvorm, het is dus eenmalig. Dit zijn wel mooie zaken om als extra aan te bieden op een bibliotheekwebsite denk ik.

Ding 14. Instant Messaging


Sinds we thuis internet beschikbaar hadden ben ik ook aan het chatten. Eerst via ICQ, later via msn, omdat dit bekender werd en bijna iedereen dit ging gebruiken. Mijn moeder was er wel blij mee, de telefoonrekening ging drastisch omlaag. Sinds een paar jaar chat ik nog maar sporadisch. Ik heb meestal msn wel aanstaan, maar zelf sta ik dan als offline, zodat anderen niet zien dat ik online ben. Ik vind het handig omdat je via het msnvenster kunt zien of je nieuwe mail hebt (in mijn hotmail), en zo snel je mail kunt bekijken. Ook is het handig als ik snel iets af wil spreken of iets met iemand die online is wil delen. Ik houd geen lange gesprekken meer, ik vind het onpersoonlijk en ook al zijn er veel emoticons en smilies beschikbaar, het komt toch meestal niet helemaal over hoe jij het bedoelt. Voor doeleinden als al@din is het wel weer hartstikke mooi. Je deelt informatie, je hoeft er geen emoties in kwijt te kunnen.

Ding 13. Online kantoortoepassingen en andere tools

Allereerst heb ik Google Docs & Spreadsheets uitgeprobeerd. Ik heb de taal op Nederlands gezet, wel zo gemakkelijk. Er was natuurlijk al een gedeeld document aanwezig, het voortgang 23dingen document. Dat herinnerde me er meteen aan dat ik dat nog even moet bijwerken. Dit document is natuurlijk een mooi voorbeeld van hoe je gezamenlijk een document kan gebruiken. Ik denk dat er in de dagelijkse praktijk op het werk inderdaad veel meer situaties zijn waarin het gebruikt kan worden. Ik heb wat documentjes van mezelf toegevoegd en dat is erg makkelijk.

In Bilgaard werken we nu actief met de agenda, die in de Bilgaard Zarafa Webaccess staat. De openingsuren van de bibliotheek staan er op, maar ook de groepsbezoeken, activiteiten, cursussen e.d. zodat alle collega’s kunnen zien wat er op de planning staat. Ook staan er contactgegevens bij van bijvoorbeeld een docent van een klas voor het groepsbezoek zodat bij ziekte een andere collega weet wie er bereikt moet worden. Iedereen (die toegang heeft tot de Bilgaard Zarafa) kan hier zaken aan toevoegen. Ook houd iedereen (nouja, nog niet iedereen, maar dit is wel de bedoeling) de eigen agenda met eigen rooster en afspraken bij, wat ook erg handig is.



Ik heb de Microsoft Office Live Workspace ook bekeken, omdat ik ook een hotmail account heb. Ik kreeg meteen een welkomstmailtje dat me vertelde dat je meer dan 1000 documenten online op kunt slaan. Je moest het nog wel even activeren (met één muisklik). Deze workspace is vergelijkbaar met de Google Docs. Het is overzichtelijk en makkelijk in gebruik.

Omdat we op het werk de mogelijkheid hebben om op het igel pasje dingen op te slaan is het niet erg nodig om online documenten voor mezelf op te slaan, maar ik denk wel dat het erg nuttig is voor het delen met anderen!