donderdag 19 maart 2009

Ding 11. Wiki's

Leuk om de wiki’s van een positieve kant te belichten. Toen ik nog aan de RUG studeerde mochten we bij literatuuronderzoek nóóit wikipedia gebruiken als bron. Het werd als erg negatief bestempeld, terwijl dit natuurlijk niet altijd terecht is. Het is wel zo dat iedereen informatie kan toevoegen, en dat niet alles waar hoeft of kan zijn, maar er je moet die bron daarachter weer natrekken en dan kan het blijken dat het om zorgvuldige en goede informatie gaat. Maar dit geldt natuurlijk voor iedere website. Erg leuk dat filmpje dat ‘wikis plain in english’. Ik vroeg me wel af of het altijd zo goed verloopt, want als de verschillende mensen van de kampeertrip nou tegelijkertijd kijken en dingen veranderen, i.p.v. netjes om de beurt zoals in het filmpje, en daarna de site niet meer bezoeken, komt het dan wel goed met de informatie? Komt het dan wel bij iedereen terecht? Of denk ik nu te ver door over zo’n eenvoudige uitleg. Mensen kunnen ook dingen veranderen en toevoegen wat niet klopt, er moet voortdurend alles gecheckt worden.

In het artikel ‘wiki in het onderwijs’ kwam ik wikikids tegen. Deze site kende ik al, die heb ik ook toegevoegd als bruikbare site voor de huiswerk- en spreekbeurtbegeleiding die we aan het opzetten zijn in Bilgaard voor kinderen.
Over het algemeen vind ik de wiki’s die ik heb bekeken er onoverzichtelijk uitzien. Wat een verademing is die van bibliotheek Deventer. Mooi zeg. Ik vond vooral de gedichten van een gedichtenwedstrijd en elfjes die kinderen in het kader van de kinderboekenweek hadden geschreven en zelf op de wiki hadden geplaatst erg leuk en een mooi voorbeeld van hoe wij dat ook zouden kunnen gebruiken. Ik ben erg benieuwd hoe dit nu in de dagelijkse praktijk werkt, mensen moeten zich wel eerst aanmelden, is dit een drempel? Hoeveel bijdragen zullen er zijn per week/maand/jaar? En zal er een vaste medewerker of meerdere zijn die dit bijhouden, controleren o.i.d? Hoeveel tijd zal daar in gaan zitten? Ik heb even rond gegoogled en kwam een log tegen op ZB digitaal: http://www.zbdigitaal.nl/2008/03/de-wiki-en-widget-van-de-bibliotheek.html. Zo’n wiki zou toch ook prachtig zijn voor onze bibliotheek? Het lijkt me geweldig als klanten en andere geïnteresseerden er echt aan mee gaan schrijven. Als het ooit in onze bibliotheek wordt geïntroduceerd houd ik me aanbevolen om hier aan mee te werken!
Omdat het vrij gemakkelijk in gebruik is en je niet veel extra kennis hoeft te hebben lijkt het me intern ook een mooie toepassing, om te brainstormen, om zaken aan iedereen te melden, notulen door te sturen e.d.

Ding 10. Social Bookmarking en Delicious


In mijn bericht van 10 januari (ding 3) schreef ik dat Gerbrich me delicious had laten zien. Toen leek het nog zó ver weg voor we bij dat ding zouden zijn, maar het is alweer zo ver! Ik heb zelf een account aangemaakt. Al die accounts vind ik toch best lastig, ik ben altijd blij als ik thuis achter de computer zit, want daar sla ik m’n gebruikersnamen en wachtwoorden op, op een openbare computer weet ik vaak niet meer wat waar bij hoort, terwijl ik het zoveel mogelijk logisch probeer te houden, maar dit terzijde. Het voordeel van delicous is dat je overal je favoriete websites kunt bekijken. Ik heb op mijn werk echter ook al mijn sites opgeslagen die ik nodig (zou kunnen) heb(ben). Dat vind ik het handige van het igelpasje, je hebt je eigen bestanden en favorieten altijd bij je. Dus voor dat voordeel hoef ik op zich geen gebruik te maken van delicious, want ik ben alleen thuis of op het werk online.
Het sociale aspect dan, je kunt via de tags makkelijk bij soortgelijke (of hele andere, maar wel interessante) pagina’s komen. Dit is inderdaad handig, maar voor ik het weet zit ik een eind weg te klikken en ben ik niet echt efficiënt bezig. Het is wel leuk, maar ik weet niet of het erg zinvol is. Inmiddels ben ik letterfretter en kuierder tegengekomen en zij zitten nu in mijn netwerk. Ook heb ik 23dingen toegevoegd. Letterfretter heeft me de link van aquabrowser toegestuurd, die heb ik nu toegevoegd als bookmark. Leuk om te ontdekken dat dat kan! Ik vond het rijtje bookmarks niet erg overzichtelijk, maar nadat ik het gesorteerd heb op alfabet voelde het al iets beter.
Ik zie de voordelen wel, maar nog steeds zit ik gewoon het allerliefst thuis achter m’n computer met mijn handig georganiseerde bladwijzers in firefox en waar ik overal lekker handig in kan loggen.

Ding 7 en 8. Foto’s bewerken

Op fotoaanpassen.nl wilde ik een karaoke foto bewerken. Ik heb het in de ‘polaroid foto effect’ gezet, en daarna had ik er tekst in glittertekst toegevoegd. Toen ik het opsloeg was de tekst niet te zien. Ik dacht dat het er misschien door de glittertekst kwam, dat beweegt, en misschien kan dat niet opgeslagen worden? Toen heb ik de tekst normaal gedaan, maar ook dat was niet meer te zien na ik het had opgeslagen. Ik weet niet zo goed wat ik verkeerd heb gedaan. Nu is de foto niet erg bijzonder.
Daarna ben ik aan de slag gegaan met de image generator. Wat veel mogelijkheden!! Wel wat onoverzichtelijk en lelijk. Ik wilde een leuke ‘prop’ toevoegen aan m’n foto, maar toen moest ik al die pagina’s doorbladeren met allemaal afbeeldingen, dat kostte me echt te veel tijd. Bij collega’s had ik al wat voorbeelden gezien van een tijdschrift met eigen foto, erg leuk. Een beetje aangeprutst en het lukte prima, niets opgeslagen, toen wilde ik een andere foto uploaden en dat lukte steeds niet. Er kwam steeds een foutmelding tevoorschijn, dat het verkeerd was gegaan bij het uploaden van de foto. Nog wat andere foto’s geprobeerd, maar het lukte niet meer. Toen had ik er geen zin meer in, dag erna de draad opgepakt, maar weer dezelfde foutmelding. Helaas.

De Flickr Toys (ding 7!) vind ik een mooiere site, gebruiksvriendelijker ook. Hier kun je ook zelf een magazine cover maken, maar daar heb je geen bestaande lay-outs en moet je zelf alles bedenken. Ik vind de ‘gallery’ erg leuk op deze site, hier kun je zien wat anderen allemaal hebben gemaakt. Wat een creativiteit zeg, enorm leuk! Ik heb vriendjelief gewarholized en een mozaïek van een aantal foto’s van Bilgaard gemaakt. Ik vermaak me er prima mee, maar voor ik het wist zat ik alweer een paar uurtjes te prutsen..

zondag 15 maart 2009

Ding 9. Visie op web 2.0

Na de eerste dingen is het me duidelijk geworden dat het ontzettend druk is online! Wat gebeurt er veel, en wat een mogelijkheden. Het verbaasd me ook dat zoveel mensen er al mee bezig zijn, terwijl ik van sommige zaken bijna nog geen weet had. Nu ik RSS ken zie ik overal oranje icoontjes opduiken. Ook vallen de tags op verschillende sites me op. Voorheen had ik er nooit over nagedacht waar dat nou goed voor zou zijn.

Een weblog lijkt me een mooie aanvulling voor de website van de bibliotheek.In een stukje van een collega las ik ook dat het de bibliotheek persoonlijker maakt, en ik denk zeker dat klanten dat kunnen waarderen. Je kunt er nieuwtjes op plaatsen, actuele zaken als de boekenweek en activiteiten. Het is dan natuurlijk wel zaak dat iemand dit voortdurend bijhoud. Ik denk dat er in de bibliotheek veel meer aandacht mag zijn voor de (promotie van) activiteiten die er plaatsvinden. De grote schermen met informatie in de bibliotheek zelf zijn al een mooie verbetering, maar op de website komen de activiteiten naar mijn idee niet altijd goed tot z’n recht. Het zou mooi zijn als de activiteit van die dag of week mooi zichtbaar wordt bij het bezoeken van de website. RSS zou hier ook aan kunnen bijdragen. Klanten kunnen dan bijvoorbeeld een speciale RSS toevoegen voor alleen de activiteiten, of nieuw verschenen boeken, of noem maar op.

In de activiteiten met kinderen en jongeren in Bilgaard willen we t.z.t. ook gebruik gaan maken van het web. Mogelijkheden zouden kunnen zijn: filmpjes maken en die op youtube plaatsen, een weblog bij gaan houden, foto’s maken en bewerken en delen. Je kunt verschillende dingen toepassen, het is ook een manier om jongeren te bereiken.