vrijdag 30 maart 2012

Ding 31. Mash-ups

Wat een leuk ding om de verdiepdingen mee af te sluiten! Ik had weleens van storify gehoord, maar nog nooit iets mee gedaan. Account aangemaakt en prutsen maar! Ging allemaal vrij makkelijk. We zouden dit in de bibliotheek kunnen gebruiken bij het promoten van diensten of producten. Zo zou je boeken onder de aandacht kunnen brengen, of een evenement, zoals ik met mijn 'verhaal' heb gedaan.


dinsdag 27 maart 2012

Ding 30. Google Books en E-books

Met Google Books was ik al bekend, af en toe is het handig om te gebruiken als je op zoek bent naar een bepaald boek, maar ik maak er niet veel gebruik van. Ik ben sowieso niet zo'n fan van digitaal boeken lezen, het trekt me helemaal niet, ik heb ook wel een reader op mijn smartphone, en ik heb wel eens een e-reader uitgetest maar erg prettig lezen vind ik het niet. Doe mij maar gewoon een fijn analoog boek, die ik lekker op de bank, in bed of in de zon kan lezen, waar ik gewoon een boekenlegger tussen kan doen, een boek waar ik lekker in kan bladeren, aan kan ruiken en die ik in m'n boekenkast kan zetten of terug breng naar de bibliotheek. Op zich vind ik de Gooreader nog wel aardig, een digitaal boekenplankje die je kunt ordenen. Maar omdat ik geen boeken van een scherm af wil lezen, zal ik er geen gebruik van gaan maken. Voor de bibliotheek en haar klanten ben en blijf ik uiteraard wel op de hoogte van de ontwikkelingen van e-books e.d. Ik verwijs een klant wel eens naar de eregalerij ebooks. Ook vind ik de website http://www.gratis-boek.nl/ een mooie overzichtelijke site, hierop staan gratis te downloaden nederlandstalige ebooks.

Ding 29. Mobiel internet

Sinds een half jaar ben ik in het bezig van een smartphone, en ik ben er erg blij mee! Vind het erg prettig dat je altijd en overal internet bij je hebt, je kunt altijd snel even iets opzoeken, en dat doe ik dan ook vaak. Ik zoek bijvoorbeeld heel vaak naar wetenswaardigheden of kleine feitjes, zoals de naam van die ene film waar die ene acteur in speelt maar waarvan ik even niet op de naam kan komen, dingen die helemaal niet belangrijk zijn, maar het is gewoon makkelijk en leuk om op te zoeken, antwoorden zijn zo gevonden. Ik heb een aantal apps op mijn telefoon die ik regelmatig gebruik zoals Appie van Albert Heijn, makkelijk om te kijken wat er in de bonus is, Facebook en Twitter (Hootsuite) voor de mobiele telefoon en WhatsApp om gratis met vrienden te kunnen 'praten'. Ik download regelmatig een app uit de Android store, maar wanneer ik er op uitgekeken ben, verwijder ik het ook weer, zoals Wordfeud, was even leuk om te spelen, maar de lol is er snel vanaf. Laatst heb ik heel handig vluchten voor onze vakantie op kunnen zoeken en geboekt via de App 'skyscanner', dit was erg makkelijk in gebruik. Ik heb overigens nog nooit voor een app betaald. Er zijn veel apps gratis beschikbaar. Het zou enorm handig zijn als de bibliotheek ook een app zou hebben met daarop de catalogus, en de mogelijkheid tot verlengen en reserveren. Ik hoop dat deze snel is ontwikkeld, dan download ik hem zeker!